Berichten‎ > ‎

Voorbereidingen van start voor Brussel 12 mei 2012

Geplaatst 17 nov 2011 03:32 door Enno Dijkema   [ 27 mrt 2012 12:27 bijgewerkt ]

“Of Europa verenigt zich, of het verdwijnt uit het zicht.” Woorden van Andrea Riccardi, stichter van Sant’Egidio, bij de bijeenkomst van zo’n 100 vertegenwoordigers van katholieke, ortodoxe en protestantse bewegingen. De reden van hun ontmoeting was de voorbereiding van de manifestatie Samen voor Europa in mei 2012.

Van 10 tot 12 november 2011 kwamen leiders en andere afgevaardigden van tal van christelijke bewegingen naar Sassone bij Rome om met elkaar plannen te maken voor de manifestatie 'Samen voor Europa' volgend jaar mei. De activiteiten zullen zich concentreren in de stad Brussel, maar in die periode zullen in meer dan 100 andere steden manifestaties zijn om 'de noodzaak van Europa' duidelijk te maken. Vanuit Nederland was er een delegatie van 7 personen waaronder 3 jongeren. Ze bestond uit vertegenwoordigers van Alpha-cursus Nederland, Focolare, Youth Alpha, Youth for Christ en het Shumancentre.

Eenheid in verscheidenheid
In totaal zijn verspreid over Europa 250 groepen, bewegingen en gemeenschappen betrokken bij het initiatief Samen voor Europa. Dat wil onder de burgers en politici in Europa het besef doen groeien van de kracht en noodzaak van de christelijke boodschap voor de eenheid in verscheidenheid van ons continent. 

Europese gedachte
Riccardi verwees naar de beginvisie van de 'Europese vaders', Schuman, Adenauer en De Gasperi. "Vandaag de dag hebben onze bewegingen in hun vriendschap de taak om als 'Europese broers' deze gedachte opnieuw uit te dragen."

Nederland
Ook in Nederland is de stuurgroep bezig initiatieven voor te bereiden in de periode rond 12 mei 2012. Tevens zal vanuit ons land een delegatie van 30 mensen naar Brussel afreizen. Brussel wordt de derde grote manifestatie van Samen voor Europa na Stuttgart in 2004 en 2007. In 2009 waren op tal van plaatsen in Europa lokale evenementen.