Berichten‎ > ‎

Duizenden Europeanen samen voor Europa

Geplaatst 13 mei 2012 09:01 door Enno Dijkema   [ 21 mei 2012 04:12 bijgewerkt ]
Brussel, 12 mei  –  “De toekomst van Europa staat of valt met de filosofie van relatie en ontmoeting”, aldus Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, in een boodschap gericht tot de vele duizenden deelnemers van de manifestatie ‘Samen voor Europa’ in 22 landen. Europa bestaat bij de gratie van “eenheid in verscheidenheid en gerichtheid op de ander en het andere’, aldus Van Rompuy in zijn videobericht op zaterdag 12 mei.

De voormalige voorzitter van de Europese Commissie en ex-premier van Italië, Romano Prodi, zei in Brussel dat juist de christenen zijn geroepen om als “zachte kracht van Europa” van het fort Europa weer een gemeenschappelijk huis te maken.In 144 Europese steden kwamen deze middag vele duizenden mensen samen, onder wie politieke en religieuze leiders. Om uitdrukking te geven aan hun continentale verbondenheid waren de steden middels satelliet- en internetverbindingen verbonden met een centraal programma in Brussel. In de Gold Hall van het Brusselse Square Meeting Center volgden meer dan duizend personen dit hoofdprogramma van de interconfessionele manifestatie ‘Samen voor Europa’.

Aan de ontmoeting in Brussel, een vervolg op eerdere grote manifestaties van Samen voor Europa in 2004 en 2007 in Stuttgart, participeerde een groep van zestig Nederlanders. Onder hen enkele lokale politici en leden van 12 organisaties (Alpha, Jeugd met een Opdracht, Schumanncentrum voor Europese studies, Charismatisch Werkverband Nederland, Chemin Neuf, Internationale Oecumenische beweging Kerygma Teams, Evangelische Alliantie, Focolare, Emmanuel, Gemeenschap Paus Johannes XXIII, Orde van Franciscaanse Seculieren, Katholieke Charismatische Vernieuwing).

‘Samen voor Europa’ is het product van een samenwerking tussen meer dan 200 katholieke, orthodoxe en protestantse bewegingen en gemeenschappen. In hun slotmanifest gericht aan alle Europese politici en burgers schrijven zij dat Europa “meer eenheid” nodig heeft. “Vrede, voorspoed en rechtvaardigheid verkrijg je alleen in uitwisseling en samenwerking.” De christelijke groeperingen schrijven dat ze dit kunnen zeggen omdat ze in hun gezamenlijke inspanningen “hebben ervaren dat onze verscheidenheid geen verdeeldheid is, maar een rijkdom aan mogelijkheden”. 

Comments